Een recap van ons recente bezoek aan de Tableau Partner Summit 2016 (#tps2016) in London, dinsdag 23 – vrijdag 26 februari jl.
Dit jaarlijks terugkerend event is – naast zoals altijd veel fun – zeer nuttig voor partners zoals The Information Lab. Wij waren er dan ook ruim vertegenwoordigd, vanuit alle vestigingen van The Information Lab (UK, NL, DE, FR, IT, LU)

IMG_0207

Groepsfoto! Een gedeelte van onze crew die aanwezig was op de #TPS2016

Het event staat in het teken van kennissessies voor de partners, previews van nieuwe releases die binnenkort uitkomen, netwerken met andere partners en natuurlijk met de ‘ collega’s’ van Tableau zelf.
In deze blog een paar highlights die ik graag wil delen met jullie.

De #tps2016 omvatte een aantal keynotes afgewisseld met kennissessies, verdeeld over de zgn. technical tracks en sales & marketing tracks.
Vanuit mijn rol probeer ik altijd een beetje af te wisselen, een paar meer technisch georiënteerde tracks om inhoudelijk ook op de hoogte te blijven, maar vooral sales & marketing tracks.
De keynotes zijn voor iedereen interessant, zeker ook omdat er een keynote slash demo van Francois Ajenstat (VP Development) was over de ontwikkelingen rondom Tableau 9.3 en 10.0.

Kijkje in de keuken

Waar elke partner naar uitkijkt is de sessie van Francois. Natuurlijk weten we middels de beta programma’s al wel grotendeels welke nieuwe features, verbteringen etc. eraan zitten te komen, maar je wordt echt enthousiast als je ze ook live gedemonstreerd ziet worden. Wederom ontzettend veel toevoegingen en verbeteringen, van compleet nieuwe features tot kleine handigheidjes.
Het is wel duidelijk dat de hoeveelheid investering in R&D (ruim 25% van de winst wordt geïnvesteerd in R&D!) geen fabeltje is, er wordt echt keihard gewerkt en geïnvesteerd in het continu verbeteren en uitbreiden van Tableau. Super! En mede de reden dat Tableau inmiddels al bijna een werkwoord is geworden: ‘To Tableau your data”. De concurrentie doet verwoede pogingen om in de voetsporen te treden van Tableau, maar tot dusver met slecht zwakke imitaties die weliswaar vaak leuke plaatjes kunnen genereren, maar de essentie van visual analytics compleet missen.

Tableau 9.3 is momenteel in Beta (4e en laatste). Deze kan elke moment beschikbaar komen.
Hierin zitten onder andere de volgende zaken:

  • Unions (excel en tekst gebaseerde bronnen)
  • Verbeteringen voor forecasting, regular expressions en language percentile aggregations
  • Nieuwe/uitgebreidere map data, oa postcode level data voor 42 Europese landen, waaronder NL!
  • Tableau Desktop blijft nu standaard verbonden met de Server waarop de laatste keer is ingelogd
  • Sneller zoeken in content met content analytics en geavanceerde zoekfunctie
  • Introductie Revisie historie/versiebeheer
  • Performance verbeteringen: Snellere weergave en laadtijden
  • Vele andere kleine toevoegingen en verbeteringen, nieuwe data connectors, WMS sources etc.

Tableau 10.0 staat in de planning voor eind van het 2e kwartaal.
Een van belangrijkste nieuwe features is het joinen op verschillende datasources.

Hoe staat het met de concurrentie?

Ook zeer interessant was een van de laatste sessies, wederom verzorgd door Francois Ajenstat, over competitive landscape. Ofwel: de concurrenten waar klanten het meest mee vergelijken. Dat zijn niet geheel toevallig vaak de leveranciers die ook als leader in het Magic Quadrant worden genoemd, zoals Qlik (QlikView & Qlik Sense) en Microsoft (PowerBI). Natuurlijk houden wij de ontwikkelingen van deze leveranciers ook goed in de gaten.
Een zeer verhelderende demo toonde duidelijk de (grote) verschillen tussen Tableau en PowerBI. Vooral de aanpak en de manier waarop je tot inzicht (of dus niet!) kan komen, is onderscheidend. Waar Tableau vanuit de kern ontwikkeld is om mensen ‘ in de flow’  te laten analyseren met ingebouwde visual best practices, zien we bij Qlik en Micosoft vooral een ‘chart generator’ en zijn de producten allesbehalve ondersteunend of compleet. Ze vereisen allerlei aanvullingen (al dan niet van third-parties), extra investeringen of scripting of om bepaalde functionaliteit te krijgen (denk aan security, bepaalde visualisatie types, bepaalde analytics).
Het was dan ook zeer verhelderend om Francois de  ‘5 minutes to Wow’ demo – een standaard demo van Microsoft PowerBI – te zien uitvoeren, gevolgd door een ’10 minutes to Terror’ waar hij net even voorbij de oppervlakkige demo probeerde te gaan en daarmee aantoonde dat je al snel tegen de grenzen aanloopt, zelfs op hele essentiële punten (niet meer dan 1000 datapunten ongecomprimeerd kunnen tonen, geen extra dimensies, geen fatsoenlijke drilldown, niet werkbare mapping en zo verder.
En dat na al 4 jaar met 4 verschillende BI strategieën.

Schermafbeelding 2016-03-05 om 17.14.22

Op het eerste gezicht lijkt de competitie dus als twee druppels water op Tableau, maar al snel blijkt waar de manco’s zitten. Ook de ‘messaging’ van de concurrentie is de laatste jaren schaamteloos gekopieerd, en zelfs de websites lijken tegenwoordig op die van Tableau, inclusief de kreten die al jaren geleden zijn geïntroduceerd (democratising data, viz of the day, easy self-service bi/analytics, fast easy beatiful). Dit is dus voor organisaties die op zoek zijn verwarrend. Zeker als bepaalde proposities nagenoeg gratis lijken. Maar voor niets gaat de zon op.

Overweeg je een oplossing aan te schaffen? Goed testen dus, download de tools en probeer ze goed uit, ook met je eigen dataset, niet alleen de demo scripts volgen.

Schermafbeelding 2016-03-05 om 16.52.30

Voor ons als partner geldt dat wij nog beter ons best zullen doen om duidelijk te maken wanneer Tableau de beste oplossing is. “If customers see us as equivalent we are selling/marketing/building/training the wrong thing”.

 

 

Data Rockstar Award – Tom Brown (oprichter van The Information Lab)

Een van de meest spannende onderdelen is het Partner Awards Dinner, deze keer op donderdagavond. Er werden wederom diverse awards uitgereikt in verschillende categorieën. Natuurlijk hoopte The Information Lab – na EMEA Partner of the Year 2013 en 2014 – op wederom een EMEA Partner of the Year award, maar die vreugde was dit jaar voor Javelin Group. Gefeliciteerd!

Onze collega’s van The Information Lab Deutschland zijn natuurlijk erg blij met hun Tableau DACH Partner Award 2015 die ze voor dit event al hebben bemachtigd.

IMG_0250

Tom Brown on stage – Data Rockstar!

Tom Brown heeft de Data Rockstar Award in ontvangst mogen nemen als waardering voor het uitstekende partnership. Er werd gerefereerd aan de uitstekende resultaten, reputatie bij onze klanten, initiatieven zoals the Data School en voortvarende uitbreiding in diverse Europese landen, waaronder hier in Nederland.

Tot slot

Van 13-15 juni a.s. is de Tableau Conference on Tour in London. Dit is dé conferentie om te bezoeken als je enthousiast bent over data en visualisatie en je wilt onderdompelen in de Tableau wereld met vele kennissessies, keynotes, Tableau medewerkers en partners, en natuurlijk weer veel entertainment.
Graag tot dan!